Na dobry początek krojone owoce i warzywa
Większość dzieci lubi pizzę, frytki, spaghetti i lody. Niestety, wszystkie te pokarmy zawierają niewiele zdrowych substancji odżywczych, niezbędnych do funkcjonowania organizmu. Problem w tym, że dzieci nie przepadają za zdrowym i wartościowym jedzeniem.Na szczęście apetyt na zdrowe przekąski – jak owoce i warzywa – można stopniowo wytrenować! Zacząć można od pokrojonego na cząstki jabłka albo od całego banana i wręczyć go dziecku po obiedzie jako deser albo w formie przekąski między posiłkami. Dzieci szybciej skuszą się do przegryzania zdrowych rzeczy, gdy dostaną je już gotowe do zjedzenia – obrane i pokrojone. Jeśli tylko pozwoli na to czas, można puścić wodze fantazji i z kolorowych kawałków warzyw i owoców zrobić zabawne kompozycje.
Po niedługim czasie od wprowadzenia do dziecięcego menu świeżych, ekologicznych owoców i warzyw, dzieci zasmakują w nich i same zaczną się o nie upominać. Nie ma żadnych przeszkód, by porcję owoców i warzyw zapakować w pudełko z kanapkami, które dziecko zabiera do szkoły.
Gotowane warzywa powinny być smaczne
Nie lada problem pojawia się, kiedy chce się dzieciom zaserwować gotowane warzywa. Gotowane warzywa nie są już tak chrupiące jak surowe i zazwyczaj tracą na smaku i aromacie. Smak gotowanych warzyw można jednak poprawić, dodając do nich odrobinę ziół i aromatycznych przypraw. W końcu nawet dorośli nie lubią mdłego jedzenia, więc cóż się dziwić dzieciom!Zioła i przyprawy – każdy znajdzie swój ulubiony smak
Dobierając zioła i przyprawy , trzeba oczywiście zwracać na to, by były jak najwyższej jakości.. Ważne by nie zawierały one glutaminianu sodu, poprawiaczy smaku, sztucznych aromatów i barwników. Poza tym nie powinny one być poddawane działaniu siarki czy naświetlaniu. Dlatego zanim kupi się przyprawę, warto zapoznać się chociaż z jej etykietą na opakowaniu, zwracając szczególną uwagę na skład i adnotacje dotyczące procesu produkcji. Nie zaszkodzi też poszukać informacji na ten temat w Internecie. Poza tym jeżeli zależy nam na kupowaniu produktów ekologicznych, nie należy się kierować sloganami typu "bio" czy "eko", lecz wyłącznie uznanymi znakami i certyfikatami ekologicznymi .Gdy do gotujących się warzyw doda się zioła i przyprawy, w kuchni roztaczać się będą wspaniałe zapachy, które z pewnością poczują również dzieci i z ochotą będą chciały skosztować przyrządzonych potraw.