Deser z torebki? Niekoniecznie!
W dzisiejszych czasach desery przyrządza się w prosty sposób – wystarczy kupić odpowiedni deser w proszku, wykonać kilka prostych czynności i gotowe. Mimo to coraz więcej osób sięga po sprawdzone przepisy swoich mam czy babć i przyrządza desery samodzielnie, bazując na sezonowych owocach bądź zapasach z własnej spiżarni.Wbrew pozorom domowe desery nie są drogie ani trudne do wykonania, a za to niesamowicie smaczne i zdrowsze. Poza prostotą sposobu ich przyrządzania, ważny jest fakt, że w przypadku tradycyjnych metod robienia deserów ma się kontrolę nad dodawanymi do niego składnikami, dzięki czemu można ograniczyć ilość cukru i wykluczyć zbędne dodatki, jak np. barwniki, konserwanty czy poprawiacze smaku, a zamiast nich użyć owoców w różnej postaci, które nadadzą im naturalny smak i aromat.
Bardzo popularnymi i łatwymi w wykonaniu deserami są kisiel, budyń i galaretka. W książkach kucharskich oraz w Internecie znajdziecie wiele inspirujących przepisów, ale przyrządzenie ich jest dziecinnie proste – zobaczcie sami!
Kisiel, budyń i galaretka – proste przepisy na domowe desery
Domowe desery przyrządza się łatwo. Potrzebne są przede wszystkim woda lub mleko, mąka ziemniaczana, owoce lub gęsty sok owocowy oraz cukier. Oto szczegółowe przepisy:Kisiel
Składniki:
0,5 szklanki owoców (np. jagody, maliny, truskawki, wydrelowane wiśnie), 3 szklanki zimnej wody, 3 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej, 1-2 łyżek cukru.
Sposób przyrządzenia:
Włóż owoce do garnka, i zalej wodą, pozostawiając 0,5 szklanki zimnej wody. Doprowadź wodę z owocami do wrzenia i pogotuj ok. 2-3 minuty. W międzyczasie w 0,5 szklanki zimnej wody rozpuść mąkę ziemniaczaną, a następnie wlej do wrzątku i zagotuj, intensywnie mieszając, aż kisiel zgęstnieje (gęstość można regulować ilością dodawanej mąki). Na koniec dodaj cukier do smaku.
Budyń
Składniki:
2 szklanki zimnego mleka, 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej i 1 łyżka mąki pszennej, 2-3 łyżki cukru, 1-2 żółtka jaj, odrobina masła, ewentualnie owoce (np. jagody, maliny, truskawki, wydrylowane wiśnie).
Sposób przyrządzenia:
Odlej 0,5 szklanki mleka, resztę wlej do garnka, dodaj cukier i zagotuj. W międzyczasie w 0,5 szklanki zimnego mleka wymieszaj mąkę i żółtka następnie wlej do wrzątku i zagotuj, intensywnie mieszając, aż budyń będzie gęsty. Po zdjęciu garnka z ognia dodaj odrobinę masła i wymieszaj. Przełóż do wypłukanych w zimnej wodzie salaterek i udekoruj owocami.
Aby uzyskać smak waniliowy, należy do gotowanego mleka dodać cukier waniliowy, wanilię lub aromat spożywczy. Budyń czekoladowy powstanie, gdy wraz z mąką doda się do niego kakao.
Galaretka
Składniki:
1,5 szklanki wody, 1 szklanka gęstego soku owocowego (syropu), 4 łyżeczki żelatyny, owoce (np. jagody, maliny, truskawki, wydrylowane wiśnie – oprócz kiwi i ananasa).
Sposób przyrządzenia:
Wymieszaj w garnku wodę i sok i zagotuj. Zdejmij garnek z ognia, a następnie dodaj żelatynę, dokładnie mieszając, by żelatyna się rozpuściła. Gdy galaretka podstygnie, przelej ją do pucharków i dodaj do niej owoce. Wystygnięty deser wstaw do lodówki, by stężał.
Smacznego!